Kilpirauhasfoorumi

Keskustelupaikka kaikille kilpirauhasongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.


Jäsen, voit halutessasi tukea Kilpirauhasfoorumia tekemällä muutaman euron lahjoituksen. Lahjoitukset käytetään hosting-palvelun ja domain-nimen maksamiseen.


      
Huom! Hotmail.comin, Luukku.comin ja suomi24:n sähköpostiosoitteiden käyttö on foorumilla estetty niiden aiheuttamien ylläpidollisten ongelmien takia.

Tänään on Ke 21.11.2018 00:21

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Lähetä vastaus
Käyttäjätunnus:
Otsikko:
Viestin sisältö:
Kirjoita viestisi tähän. Viestissä voi olla enintään 4500 merkkiä. 

Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :cool: :lol: :x :P :cry: :roll: :!: :?: :arrow: :| :// :-< :\/ :? :oops: ;) :bier :down :up :mrgreen: :due :lol :dan :bulb :jump :resp :thin :sl :ass :eat :angrf :pap :wall :steam :red :dev :(} :snt :sun :heart :love <3 :bearhug: :boun :-P :))) :nau :DDD :SSS =D :SS :-S :S :drool :roll :tup :con :tdown :sleep2 :idea :yes :no visl :((( :(( :con: :LolLol :help :ot oft stub
Fontin koko:
Fontin väri
Vaihtoehdot:
BBCode on Käytössä
[img] on Poissa käytöstä
[flash] on Poissa käytöstä
[url] on PÄÄLLÄ
Hymiöt ovat käytössä
Älä salli BBCode:a
Älä salli hymiöitä
Älä käsittele linkkejä automaattisesti
Viestin varmistus
Automatisoidun roskapostituksen estämiseksi joudut lisäämään allaolevassa kuvassa näkyvän vahvistuskoodin. Mikäli sinulla on ongelmia näkemisen kanssa tai et muuten pysty lukemaan sitä, ota yhteyttä sivuston Ylläpitäjään.
Vahvistuskoodi:
Syötä koodi täsmälleen kuten näet sen kuvassa. Isoilla ja pienillä kirjaimilla on eroa ja nollaa ei esiinny lainkaan koodissa.
   

Katso viestiketjua - Kilpirauhanen ja rauta - kummassa vika?
Kirjoittaja Viesti
  Viestin otsikko:  Re: Kilpirauhanen ja rauta - kummassa vika?  Vastaa lainaamalla
Tekisin juuri näin. Thyroxinin annos ennallaan, mutta ensi kerralla pitää mitata myös T3V. Sinulla ovat TSH ja T4V vähän ristiriidassa keskenään, samoin oireet, joten pitää mitata T3V ja pohtia sitten lisää. Jos TK ei suostu ottamaan, niin mittaa itse vaikka Synlabissa.

Ota rautaa 100 mg päivässä mittaukseen asti. Kukaan ei tiedä, pitäisikö pitää tauko ennen mittausta vai ei. Tästä ei ole mitään tutkimusta, ainakaan en ole sellaista löytänyt, eikä kukaan muukaan ole mitään tutkimusta esittänyt. Silloin voi tehdä kummin päin vain, miten itse ajattelee parhaaksi. Itse pitäisin viikon tauon ennen labraa.

Sinulla on B12 -arvo oikein hyvä. B12 voidaan mitata kahdella tavalla, ja niillä on ihan eri viitearvot. Sinulla on mitattu sillä paremmalla tavalla (aktiivinen B12), ja sen viitearvojen perusteella sinulla on hyvä arvo. Voit jatkaa Nordic Healthin B12 suihkeita, erityisesti kun on kasvispainotteinen ruokavalio, mutta et tarvitse niitä mitään maksimimäärää. Olet nykyisellä tavalla saanut hyvän B12 -arvon.
Viesti Lähetetty: To 01.11.2018 11:52
  Viestin otsikko:  Re: Kilpirauhanen ja rauta - kummassa vika?  Vastaa lainaamalla
Kiitos rauhoittavasta vastauksesta. Auttoi turhautuneisuuteeni.

No näin olen tosiaan ymmärtänyt, että ferrit 40 ei vielä oikeasti riitä. Hyvä kuulla näkemys asiasta täälläkin.
Kyllä mä nyt teen niin, että vedän tätä rautaa sinne helmi-maaliskuulle asti, jolloin seuraava kontrolli. Ei ferrit siinä ajassa vielä ehdi liikaa nousta, sitä riskiä tuskin on aikaisempaan heijastellen. Jos vaikka pääsisi tässä ajassa akselille 70-100. Selviää sitten, muuttuvatko kilppariarvot jossain kohtaa raudan vaikutuksesta. (Jos alkaa tulla liikatoiminnan oireita tällä välillä, niin sitten otan toki yhteyttä lääkäriin jo aiemmin.)

Joo, pidän sen pari viikkoa taukoa raudasta ennen kontrollia. Olen saanut matkan varrella (tästäkin asiasta) kahdenlaista ohjeistusta: ei tarvi taukoa ja tarvii 2 vk taukoa. :'] Parempi mennä tauon kanssa varmuuden vuoksi.

Voisin yrittää saada T3V-mittauksenkin siihen kontrolliin, vaikka voi olla vaikeaa tk-puolella. Mutta voin ainakin kysyä, kun labrat lähestyvät.

Yksi asia, johon heräsin vasta hetki sitten, on vielä B12-arvo. Multa mitattiin se alkuvuodesta, ja silloin tulosta katsoessani olin vaan, että hyvältä näyttää, kunnes nyt olen törmännyt tietoihin, että tuo mun arvo saattaa olla hyvinkin liian alhainen.
Tulos oli siis tämä: S-B12-TC2 113 (35 pmol/l- )

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin kyseisen arvon olisi hyvä olla runsaasti suurempi. Onko kellään tarkempaa tietoa tai kokemuksia tästä?
Olen syönyt erittäin kasvispainotteisesti parisen vuotta, ja saman ajan olen käyttänyt enemmän tai vähemmän Nordic Healthin B12 Boostia. Mutta siis pidin sen kanssa yhdessä vaiheessa pitkän tauon, koska halusin testata, johtuiko akneni siitä. Muutenkin käyttänyt sitä melko epäsäännöllisesti. Nyt alan käyttää sitä päivittäin ja maksimimäärän suihkauksia päivässä.
Viesti Lähetetty: Ke 31.10.2018 18:12
  Viestin otsikko:  Re: Kilpirauhanen ja rauta - kummassa vika?  Vastaa lainaamalla
Ferritiini 40 ei tietenkään ole hyvä. Valitettavasti lääkäreiden tietämys sekä kilpirauhasesta että vajaatoiminnasta on puutteellinen.

Minusta kuulostaa hyvältä idealta ottaa rautaa 100 mg/pv seuraavaan mittaukseen asti. Pitäisin itse viikon-parin tauon raudassa ennen mittausta. Tästä ei ole mitään viitettä, mutta itse, mutuna, pitäisin tauon. Näin ei purkista otettu rautapilleri enää pääsisi vaikuttamaan mittaukseen.

TSH on vielä liian korkea, mutta T4V on myös ylärajoilla. Nyt pitäisi mitata T3V ja katsoa sen kanssa tilanne. En muuttaisi Thyroxinin annosta tällä hetkellä, vaan pidä samana. Kannattaa ensin katsoa, vaikuttaako raudan syönti kilpirauhasarvoihin.
Viesti Lähetetty: To 25.10.2018 21:43
  Viestin otsikko:  Kilpirauhanen ja rauta - kummassa vika?  Vastaa lainaamalla
Täällä jällleen. Mieleeni on tullut lisäkysymyksiä, enkä ole ihan varma, miten edetä.

Laitanpa taas ensin taustat:
30 v. nainen. Alkuvuodesta todettiin kilpirauhasen subkl. vajaatoiminta arvoilla TSH 5.8 (0.3-4.2) tammikuussa sekä 6.0 maaliskuussa, jolloin T4-V 17.9 (11-22), T3-V 5.5 (3.1-6.8) ja TPOAb 10 (raja-arvo, -10). Maaliskuussa aloitettiin tyroksiini 25 mikroa/pv.

Toukokuu: TSH 3.0, T4-V 20.8, T3-V 5.2. Nostettiin 50:een mikroon/pv. Löytyi Ferrit 13. -> 100 millig rautaa /pv.
Elokuu: TSH 3.8, T4-V 19.5. Nosto 75:een mikroon ma ja pe, loput 5 pv 50 mikroa. Ferrit 40. -> Lääkärin mukaan ei enää tarvetta lisäraudalle.
Lokakuu: TSH 3.4, T4-V 20.0, TyglAb <20 (-40). Ferrit 40 (söin kuurin kyllä loppuun välissä), TfR 2.2 (1.9-4.4) ja Hb 134 (117-155). Huom. Hb ollut kaikissa labroissa välillä 129-135. Lääkäri määräsi seuraavan kontrollin helmikuulle 2019, käski jatkaa samalla tyroksiiniannostuksella, rautaa voi sillöin tällöin ottaa. Helmikuussa myös ferrit-koe vielä.

Prosessissa ollut useampi lääkäri, vajaatoiminnan diagnosoi sisätautilääkäri, sitten siirrettiin tk:n puolelle. Kolonoskopia tehty - kaikki ok. Gastroskopiaa ei nähdä aiheellisena vielä. Viimeisimmät lääkärit sitä mieltä, että rautatilanne ok viimeistään nyt. Toisen mukaan TSH pitäisi saada välille 1-2; toisen mukaan taas nyt ok (ja tod.näk. lääkityskin turha, ei edes kysellyt oireista mtn)....... Mua turhauttaa, kun kaikkialta tulee ristiriitaista tietoa, ihan siis lääkäreiltä. Tk-puolella vain asioinut, ei varaa yksityiselle atm.

Fakta on, että oireeni ovat lieventyneet selkeästi, vaikka vielä onkin hieman jäljellä. Vatsaoireet helpottuneet huomattavasti, esim. vatsassa jo vuosia ollut kiusallinen paineen tunne tietyssä kohdassa kadonnut! Unenlaatu parantunut, silmien kuivuus vähentynyt, nilvekivut poistuneet lähes kokonaan. Yleinen mieliala parempi. Jäljellä vielä kylmät kädet ja jalat ja pieni energianpuute (säännöllistä liikuntaa ajatellen) sekä pari vuotta sitten ilmestynyttä aknea.

Viimeisimmän tyroksiininoston jälkeen, n. 2 viikon pästä, mulle tuli yks pv voimakas kuumuuden tunne ns. sisältä päin ja kiusallisia rytmihäiriöitä, jotka jatkuivat päivän mittaan. Kesti vain päivän. N. 6:n viikon päästä nostosta alkoi sitten kunnolla vaikuttaa ja alkoi tulla välillä lieviä rytmihäiriöitä, lähes päivittäin. Myös käsiin tuli sellainen ihan mikrotason tärinän tunne. Ajattelin, että odotan jonkin aikaa ilmoittamatta lääkärille, koska voi johtua nostosta ja olla väliaikaista. N. kahden viikon päästä olin valmis soittamaan lääkärille, kun sitten aloin huomata, ettei rytmihäiriöitä ole enää juuri ollenkaan. Myös tuo käsien "tärinä" melkein poistunut nyt.
Tämä antaa mulle osviittaa siihen, että saatetaan mennä jo siinä rajoilla, enkä tiedä, pystytäänkö TSH:ta edes saamaan 1-2:een ilman liikatoimintaa. Toisaalta jos kehoni on vuosia tottunut vajaalle, niin lienee oletettavaakin, että tulee väliaikaista oireilua annosnostoista. Onkohan tämä merkki siitä, että ei enää nostoja vai jopa siitä, että nyt vasta aletaan "päästä asiaan"? Jos vielä nostetaankin, niin tämän perusteella ei ainakaan enempää kerralla kuin mitä viimeksi.

Oli miten oli, _suurin_ mietinnän aihe on mulla ollut nyt se, että koska T3-V oli jo aluksi hyvä ja T4-V:kin koko ajan ollut hyvä, eivätkä vasta-aineet ole koholla: Entä jos lääkitykseni on lopulta turha? Entä jos kokea TSH on johtunut vuosien varrella laskeneesta ferritiinistä, joka nyt alkaa olla parempi. Ei vieläkään kyllä varmaan tarpeeksi hyvä - ferritiinistähän yleisesti kiistat meneillään. Nyt kun tiedän, että ferritiini mitataan multa helmikuussa uudestaan, olen ajatellut, että tankkaisin edelleen rautaa 100 mg/pv siihen saakka, jonkin tauon kera. Eikös tässä nyt kannattaisi kokeilla saada rauta jonnekin 70-100-akselille ja seurata, alkaisiko vaikuttaa kilpirauhaseen? Kaikkein eniten ketuttaa se, jos tyroksiini onkin mulla turha ja se on se rauta, joka oloani on tässä selkeimmin kohentanut...
Viesti Lähetetty: Ti 23.10.2018 16:09

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

Siirry:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group