Kilpirauhasfoorumi

Keskustelupaikka kaikille kilpirauhasongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.


Jäsen, voit halutessasi tukea Kilpirauhasfoorumia tekemällä muutaman euron lahjoituksen. Lahjoitukset käytetään hosting-palvelun ja domain-nimen maksamiseen.


      
Huom! Hotmail.comin, Luukku.comin ja suomi24:n sähköpostiosoitteiden käyttö on foorumilla estetty niiden aiheuttamien ylläpidollisten ongelmien takia.

Tänään on Ti 26.09.2017 19:23

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ti 29.08.2017 13:33 
Hei,

Minulla on koelääkitys subkliiniseen kilpirauhasen vajaatoimintaan voimakkaiden oireiden vuoksi 50mikroa/vrk.Oireet hieman helpottaneet,mutta arvoissa ei juuri muutosta. Taustalla Hashimoto,koska vasta-aineet pilvissä.Nyt sain vihdoin lääkärin mittaamaan hemoglobiinin lisäksi (korkea,148) myös ferritiinin,joka matala 28 (viitteet 10-150).Tarkoittaako tämä nyt korkeasta hempasta huolimatta,että kärsin anemiasta? Vatsaongelmia ollut vuoden verran ja kova stressi Vuosikaudet ja vatsahaavan selvitellään...

Kiitos!


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ti 29.08.2017 22:41 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 18:18
Viestit: 1991
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Hyvä että kilpirauhaslääkitys alkoi, jos paljon oireita ja vasta-aineet hyvin korkeat. Voisitko antaa kilpirauhasarvosi tänne, viitearvoineen.

Ferritiini on liian matala. Hemoglobiini ei kerro rautatilanteesta, hemoglobiini on vanhaa tietoa raudanpuutteessa. Sinulta pitää mitata lisäksi seerumin rauta ja transferriinireseptori P -TfR. Katso vanhoista laboratoriotuloksista jos löydät arvot MCV ja MCH, niillä on merkitystä raudanpuutteen arvioinnissa.

Sinulla on ferritiini niin matala että tuskin sille on muuta selitystä kuin raudanpuute. Linkkaan hyvän ruotsalaisen sivun raudanpuuteanemiasta. Sivulta kyllä huomaa, että Ruotsissa mitataan arvoja aivan eri tavalla kuin Suomessa, joten Ruotsissa päästään oikeisiin diagnooseihinkin. Raudanpuutteen syy pitäisi selvittää, ja koska on ollut jatkuvia vatsavaivoja, niin sieltä päästä pitäisi alkaa purkamaan tilannetta.

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=335

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ke 30.08.2017 09:51 
Hei,

viimeisimmässä verikokeessa otettiin myös muita arvoja:

Tehdyt tutkimukset
Näytteenottoaika Tutkimuksen nimi Tutkimuksen tulos Viitearvot
25.8.2017 08:33 B -Perusverenkuva ja trombosyytit Tutkimuksen tulos: Tehty
25.8.2017 08:33 fB-Leukosyytit 5.9 E9/L 3.4-8.2 E9/L
25.8.2017 08:33 B -Erytrosyytit 4.88 E12/L 3.90-5.20 E12/L
25.8.2017 08:33 B -Hemoglobiini 148 g/l 117-155 g/l
25.8.2017 08:33 B -Erytrosyytit, tilavuusosuus 43.3 % 35.0-46.0 %
25.8.2017 08:33 E -Erytrosyytit, keskitilavuus 88.7 fl 82.0-98.0 fl
25.8.2017 08:33 E -Hemoglobiini, keskimassa 30.3 pg 27.0-33.0 pg
25.8.2017 08:33 E -Hemoglobiini, keskimassakonsentraatio 342 g/l 320-355 g/l
25.8.2017 08:33 B -Trombosyytit 344 E9/L 150-360 E9/L
25.8.2017 08:33 F -Helicobacter pylori, antigeeni Tutkimuksen tulos: Tehty
25.8.2017 08:33 P -Alaniiniaminotransferaasi 17 U/l Viitearvot: < 35 - U/l
25.8.2017 08:33 S -Alkalinen fosfataasi 93 U/l 35-105 U/l
25.8.2017 08:33 S -Ferritiini 28.6 ug/l 10.0-150.0 ug/l


kilpirauhasarvoista ei oltu määrätty muuta kuin TSH, joka oli 2.24 ja kommenttina, että tulos ok.

Kilpirauhaslääkkeet määrättiin kokeiluun arvoilla
TSH 4.6
T4V 11
Vasta-aineet 630

Aloitettiin huhtikuussa 25mikrolla, josta nostettiin heinäkuussa 50mikroon. TSH lääkkeen aloituksen jälkeen pyörinyt kahden pinnassa 2.24-2.55.

Väsymys tosiaan hieman helpottanut lääkkeen aloituksen jälkeen sekä palelu. Hiuksia lähtee yhä tukoittain, ajatus takkuaa, unohtelen asioita, paino ei laske jatkuvasta ripulista huolimatta, ruumiinlämpö 34-35 ja pulssi matala 53-60.

Tosiaan täytyy nyt selvittää mahdollisen raudanpuutteen syy, sekin ilmeisesti voi aiheuttaa em. oireita. Tuloksen luin omakannasta. Lääkäri ei ole kommentoinut vielä, mutta sairaanhoitajalta tuli viesti, että kilpirauhanen ok. Kannasta ei tuo helicokaan (vielä?) ilmene. Mitä korkealle hemoglobiinille käy, jos rautaa tankataan varastojen täyttämiseksi?

Kiitos vastauksesta,
yst.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ke 30.08.2017 15:05 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 18:18
Viestit: 1991
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Arvot olivat TSH:ta lukuunottamatta ihan ok paitsi ferritiini, joka on liian matala. Kumma, että siinä pidetään sellaisia viitearvoja, jotka kaikki laboratoriolääkärit tietävät virheellisiksi. Lääkärilehdessä julkaistiin keväällä teemanumero raudanpuutteesta. Osa artikkelista on saatavilla myös Potilaan lääkärilehden kautta. Linkkaan tähän artikkelin nimeltä "Raudanpuuteanemian syyt ja diagnostiikka", joka siis Lääkärilehdestä tänä keväänä. Artikkelissa sanotaan, että "Rautaa voidaan katsoa olevan riittävästi, jos plasman ferritiinipitoisuus on yli 100 µg/l ja transferriinin saturaatio yli 20 %". Eli siis asiantuntevat lääkärit tietävät, että ferritiinin pitäisi olla yli 100 jotta voitaisiin sulkea pois raudanpuute. Miksi sitten viitearvot ovat täysin virheelliset, se on hyvä kysymys.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/site ... 6-2251.pdf

TSH on liian korkea. Sinun pitää nostaa Thyroxinin annostusta. Olen vielä vajaalla. Pyydä lääkäriltä soittoaika ja pyydä saada nostaa annostusta. TSH:lla on viitearvoja vielä paljon jäljellä, eli on hyvin marginaalia nostaa annosta. Mittaa nuo mainitsemani rauta-arvot, vaikka nyt jo näyttää siltä, että ferritiiniarvollesi ei ole muuta selitystä kuin raudanpuute. Hemoglobiini saa olla korkea, sillä ei ole väliä. Minullakin on hemoglobiini 138 ja silti raudanpuute, siis ihan selvä puute, arvot viitteiden alarajan alapuolella, eivätkä ne edes tahdo nousta millään. Ei hemoglobiinia tarvitse miettiä tässä yhteydessä, kun sinulla varastorauta (ferritiini) on liian matala.

Koska sinulla on ollut vatsavaivoja, niin selvittele onko vatsassa syy raudanpuutteeseen. Pitäisi tehdä tähystyksiä, varmuuden vuoksi. Katso, jos olosi paranee kun nostat Thyroxinin annosta ja alat syödä rautaa. Sekä kilpirauhasen vajaatoiminnassa että raudanpuutteessa on tuollaisia oireita kuin mitä kerrot, ja sinulla on molemmat, sekä vajaatoiminta että raudanpuute. Ainoa mietityttävä asia tässä on vatsa, joka pitää varmistaa ettei siellä ole jotakin joka aiheuttaa vuotoja.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ke 30.08.2017 15:19 
Kiitos vastauksesta,

lääkärini soitti juuri tuloksista. Hänen mielestään kaikki arvot ok, rauta-arvot suorastaan erinomaiset, vaikka kysyin erikseen ferritiinistä. Samoin kilpirauhanen. Muutin juuri toiselle paikkakunnalle, ja siitä johtuen lääkäri menee nyt joka tapauksessa vaihtoon ja vatsavaivat selvitykseen. Helicobakteeria ei ollut.

Sain ensimmäisen vapaan ajan terv. hoitajalle 19.9 ja siitä sitten lähdetään eteenpäin. Vajisdiagnoosiakaan en ole saanut eli nyt jännitetään myös, jatkuuko kilpirauhaslääkitys tälläkään annoksella enää....


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: To 31.08.2017 09:53 
Ferritiini ei ole ainoa, joka pistää ihmettelemään "viitearvojen" mielekkyyttä. Varsinkin kun lääkäreiden mielestä viitealueen rajalle (ali)lääkityn on pakko olla terve. Asiahan on pikemminkin päinvastoin eli vain 2½ prosenttia tutkituista terveistä on tuossa kohdassa. MEDIAANI olisi tässä suhteessa valaisevampi.

B12 on ThyroidUK:n keskustelujen kestopuheenaiheita. Vielä 500:ssa esintyy neurologisia oireita ja suositus on päästä viitealueen ylärajalle.

TSH-viitealue on oma murheellinen katastrofitarinansa, täälläkin pohdittu. Muistettava että ulkoa tuotu tyroksiini mm. vähentää T4>T3-muunnosta ja sekoittaa TSH:ta. Anthony Toft esittää 0.2...0.5 olevan tyypillisesti alue jolla potilas alkaa voida hyvin. Molemmat suomalaiset osaavat endokrinologit kertovat että joskus TSH oltava nollilla ja että mitään liikatoimintaa tämän ei tarvitse merkitä.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: To 31.08.2017 10:55 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 18:18
Viestit: 1991
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Lääkärisi ei ole mitannut rauta-arvoja mitään muita kuin ferritiinin, joka on Lääkärilehdenkin mukaan liian matala. Lääkärisi varmaan luulee vanhanaikaisesti, että hemoglobiini on rauta-arvo. Rautaa voit tietysti itse ostaa apteekista, mutta ne vatsavaivat pitäisi selvittää.

Mitä tarkoitat, että vajisdiagnoosiakaan ei ole? Sinulla oli alun perin TSH 4,6 ja T4V 11 eli ihan selvästi vajaata. Samoin sinulla oli TPOab korkea eli Hashimoto. Eli mitä tämä nyt tarkoittaa, että diagnoosiakaan ei ole?

Sinun pitäisi nostaa Thyroxinin annosta. Koita saada joku täyspäinen lääkäri katsomaan arvojasi ja hoitamaan sinua. Tiedäthän, että voit vaihtaa lääkäriä, voit vaihtaa terveysasemaa ja voit myös vaihtaa koko terveyskeskushoitosi johonkin toiseen terveyskeskukseen, vaikkapa naapurikuntaan?

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: La 02.09.2017 10:10 
Vieras kirjoitti:
Ferritiini ei ole ainoa, joka pistää ihmettelemään "viitearvojen" mielekkyyttä. Varsinkin kun lääkäreiden mielestä viitealueen rajalle (ali)lääkityn on pakko olla terve. ...


http://www.thyroiduk.org.uk/tuk/thyroid ... myths.html on hyvä potilaslähtöinen teksti jossa ykkösosan kakkosmyyttinä ihmetellään sokeaa luottamusta verikokeisiin ja viitearvoihin.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: La 02.09.2017 12:40 
kiitos vastauksista.

Olen siis lääkekokeilulla, mutta ainakaan omakannasta diagnoosien kohdalla ei näy tätä kilpirauhasasiaa. Kävin eilen gymekologilla perustarkastuksessa ja kyseinen gyne määräsi minut ylipainoni takia erinäisiin kokeisiin, joista yksi onneksi B12 vitamiini. Gynen näkökannan mukaan kaikki oireeni menevät ylipainon piikkiin ja koska hän määräsi minulle verikokeita, pyysin myös rauta-arvoja, joita ei suostunut kirjoittamaan. Mietin, mistä näitä terveydenhuollon ammattilaisia sikiää, jotka pistävät kaikki vaivat joko ylipainon tai masennuksen piikkiin :( muutenkin oli elämäni kauhein gynekäynti! sain aikaistettua hoitajan aikaani ensi viikon perjantaihin, toivottavasti hän kuuntelee ja pistää asioita eteenpäin eikä kuluta koko vastaanottoaikaa paasaamalla ylipainon vaaroista ja antamalla ruokaohjeita. Tiedän itsekin olevani ylipainoinen ja tällä hetkellä kaikki voimavarani menevät ihan arjen pyörittämiseen, joten haluaisin itseni kuntoon ennenkuin laihduttamiselle on voimavaroja ja mahdollisuuksia. Tällöin uskon senkin onnistuvan paremmin.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Su 03.09.2017 15:17 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 18:18
Viestit: 1991
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Ei gynekologilta varmaan kannata kinuta rautakokeita, eihän se kuulu gynekologin osaamisalueeseen. Niin kuin ei kilpirauhasen vajaatoimintakaan.

Rautakokeita voit itse ottaa ilman lähetettä Cityterveydestä. Ja rautaa voi ostaa ilman reseptiä apteekista jos arvot näyttävät raudanpuutetta, ei siinä sen kummempaa tarvita.

Sinun pitäisi saada kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosi, koska sinulla arvojen, oireiden ja vasta-aineiden perusteella oli vajaatoiminta ennen kuin lääkitys aloitettiin. Nyt olet alilääkitty ja Thyroxinin annosta tulisi nostaa.

Kaikenlaisten vastaan tulevien lääkäreiden juttuihin ei kannattaisi laittaa niin paljon arvoa. Hanki kunnon lääkäri, sellainen jonka sanomisiin voi luottaa.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Su 03.09.2017 19:37 
Rauta-asioista on kirjoitellut kiistelty Esa Soppi KILPI-lehdessä (on netissä) ja näyttäisi joskus työläältä tuo rautavaraston täydentäminen. 2 x 100 milligrammalla vuorokaudessa menee kuukausia, ehkä yli puolikin vuotta.

Lisäinhottavuus, että liiasta on haittaa. Siis pitää mittauksin seurata.
Ja rautavalmiste osattava valita vatsaystävällinen.

Potilasaktivisti Nina: "Suosittelisin seuraavia kokeita: Transferriinin saturaatio eli TrFeSat, ferritiini eli ferrit, ja transferriinireseptorit eli TfR." (2017/02)


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Ma 11.09.2017 13:03 
hei,

uusi lääkärini soitti. Tyroksiinia nostettiin 75mikroon, mikä on hyvä juttu. Sen sijaan rauta-arvoille ei tehdä mitään. Aivan erinomaiset arvot kuulemma on, eikä tarvetta mitata muita rauta-arvoja... Olisikohan tässä järkevää käydä mittauttamassa ne nyt sitten jossain muualla? Rautaa en vielä ole uskaltanut ruveta syömään.

Myöskään vatsavaivoja ei tämän enempää tutkita. Sain suosituksen alkaa ruokavalion ärtyneeseen suoleen ja se siitä. Kuulemma, jos jossakin joku vuotaisi, niin rauta-arvot eivät olisi näin erinomaiset...


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Matala ferritiini
ViestiLähetetty: Pe 15.09.2017 07:13 
Poissa
Äitirauhanen
Äitirauhanen

Liittynyt: To 07.04.2005 17:56
Viestit: 700
Paikkakunta: helsinki
hyvä että thyroksinia nostettiin, minä tankkaisin ite rautaa, lisäksi mun vatsavaivat poisti gluteeniton ruokavalio

_________________
krisse,autoimmuunityreodiitti,vajaatoiminta,kyhmystruuma,astma. tsh 155 t4v 6,5 thyroksiinit saadessani, -98 thyroksiinit armour -06,


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 13 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi

Siirry:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group