Kilpirauhasfoorumi

Keskustelupaikka kaikille kilpirauhasongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.


Jäsen, voit halutessasi tukea Kilpirauhasfoorumia tekemällä muutaman euron lahjoituksen. Lahjoitukset käytetään hosting-palvelun ja domain-nimen maksamiseen.


      
Huom! Hotmail.comin, Luukku.comin ja suomi24:n sähköpostiosoitteiden käyttö on foorumilla estetty niiden aiheuttamien ylläpidollisten ongelmien takia.

Tänään on Ma 19.02.2018 15:45

Kaikki ajat ovat UTC + 1 tunti [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Ke 07.02.2018 23:38 
Moi!

Täällä 29 v. nainen. Kävin vähän aikaa sitten tk:ssa lääkärin vastaanotolla lisääntyneiden ruoansulatus-/vatsavaivojeni tiimoilta. Minulle on jo vuosia sitten 'diagnosoitu' IBS, joten mitenkään uusia nämä oireet eivät ole, mutta tosiaan lisääntyneet. Lisäksi tiedustelin alustavasti kasvojen alueen kutiavista iho-oireistani, joita on nyt ollut n. vuoden, enkä tiedä, mistä johtuvat. Lääkäri lähetti minut labrakokeisiin (verikoe ja ulostenäyte), joiden avulla ilm. tarkoitus tutkia, onko suolistossani tulehdustila ja tarve tehdä tähystys. Verikokeella testattiin myös kilpirauhasarvoja.

Sain hiljattain verikokeen tulokset, ja soittoaika lääkärille on ensi viikolla. Arvot ovat muuten hyvät, mutta kaksi arvoa yli viitearvojen, ja toinen niistä on P-TSH.
Haluaisin kuulla kilpirauhasvaivoista tietäviltä foorumilaisilta näkemyksiä kilpparilukemiini, jotta olisin paremmin kartalla, kun sitten keskustelemme lääkärin kanssa.

P-TSH: 5.8 (0.3-4.2)
P-T4-V: 18.7 (11-22)

TSH on siis selkeästi huono. (Perehdyin kilpirauhasasioihin hieman jo vuonna 2013, jolloin epäilin erinäisten oireiden perusteella kilpirauhasen vajaatoimintaa. Muutamien kokeiden tulokset olivat kuitenkin silloin viitteissä.) Toisaalta T4-V on hyvä. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tällainen voisi tarkoittaa subkliinistä vajaatoimintaa, jossa T4-V ei vielä ole alkanut laskea? Onko mitään muuta, mitä tällainen voisi tarkoittaa? Ennen kaikkea kiinnostaisi tietää, onko ylipäätään mahdollista, että ihmisellä, jolla kilpirauhanen toimii normaalisti, sattuisi nyt vain olemaan tuollainen TSH-lukema, T4-V kun kuitenkin on hyvä? Vai tarkoittaako tuo TSH-lukema joka tapauksessa jonkinlaista häikkää...
Potentiaalisia vajaatoiminnan oireita minulla on mielestäni ollut vuosia - mutta niiden enimmäisten kilpparikokeiden jälkeen olen vain koettanut ajatella, että ehkä voin hoitaa arvelemaani vajaatoiminta'taipumusta' terveellisellä ruokavaliolla jne., ja välillä unohtanut koko kilppariasian. Nyt se nousi taas pinnalle näiden koetulosten myötä.

---

Tähän väliin tiedoksi nuo vuoden 2013 tulokseni.
Helmikuu 2013 -- S-TSH: 4.4 (0.4-4.5) & S-T4-V: 15 (10-21)
Lokakuu 2013 -- S-TSH: 3.7 (0.?-4.5) & S-T4-V: 13 (10-21)
Marraskuu 2013 -- T-3-V: 5.1 (3.5-6.5)
Tosiaan eivät nämäkään lukemat (paitsi T-3-V) varmaankaan kovin hyvät olleet, mutta mitään jatkotoimenpiteitä ei tuolloin tehty, koska viitteissä olivat. Se, mikä on mielenkiintoista, on että T4-V:n lukema on suurempi nyt kuin tuolloin, vaikka TSH on huonontunut. Onko kenelläkään tästä heittää mitään näkemystä?

Taustatietona vielä, että toisella vanhemmistani on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon on syönyt lääkitystä about minun ikäisestäni lähtien. Muutenkin lähisuvussa jonkin verran autoimmuunisairauksia. Itselläni myös jo pienenä todettu laktoosi-intoleranssi. Nämä asiat kerroin nyt myös sille lääkärille, jolla kävin. Luulen, että sisällytti osittain sen takia kilpirauhasarvoja verikokeeseen.

---

Selkeimpiä potentiaalisia vajisoireitani ovat: suurehko unentarve (pitkälti koska huono unenlaatu), taipumus lievään masennukseen, usein yleinen energianpuute vaikka syön terveellisesti ja liikunkin kun vaan on energiaa, aina kylmät kädet ja jalat, suolanhimo (pienestäkin määrästä makeaa tulee makean yliannostus, mutta suolaisuutta kaipaan aina), aina enemmän tai vähemmän kuivaa (allergia?)yskää, flunssissa yskät ovat jäätäviä ja pitkittyvät aina.
Nyt alan ymmärtää, että sekä suolisto- että iho-oireenikin saattavat johtua vajaatoiminnasta, jos sellainen on. (Tosin ruokavalioni on ollut lähes kokoaikaisesti vegaaninen nyt n. puolitoista vuotta, silläkin voi olla osuutta asiaan IBS:n kannalta, osittain varmaan onkin.)

Eli olisiko kellään heittää alustavia näkemyksiä?
Mitä jatkokokeita kannattaisi kenties pyytää? Todennäköisesti lääkäri itsekin jotain ehdottaa. Vaikutti pätevältä ja asiakkaan tosissaan ottavalta kyllä.

Bonuskysymys: Toinen hieman koholla ollut arvoni oli P-Amyl eli haiman amylaasientsyymin arvo: 123 (25-120). Tästä en tiedä oiken mitään. Voiko tämäkin mahdollisesti linkittyä jollain tavalla kilpirauhasen toimintahäiriöön?

Kiitos jo etukäteen, jos joku jaksaa miettiä ja vastata. :]


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Pe 09.02.2018 07:59 
...Vielä lisäkysymys. (Jonka lähetin ensin vahingossa uutena aiheena. :'] Sitä ei siis tarvitse julkaista, jos admin näkee tämän.)

Jäin miettimään seuraavaa: Koska käsittääkseni T4-V on ns. kriittisempi arvo kuin TSH, tulisiko minunkin tapauksessani nyt ensisijaisesti katsoa sitä, koska TSH- ja T4-V-arvoni tuntuvat jotenkin korreloivan, kun katsoo vanhempia ja uusia tuloksia?

Vai onko kilppariarvoissa syytä joka tapauksessa kiinnittää huomiota noihin arvoihin myös erillisinä, mahdollisesta isomman kuvan korrelaatiosta huolimatta?

Tosiaan oireistoa on, mutta ei voi vielä olla varma, mistä etupäässä johtuu. Siksi kyselen näistä erilaisia mahdollisuuksia silmälläpitäen.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Pe 09.02.2018 21:09 
Hyviä vastauksia odottellessa kerron ThyroidUK:ssa ihmettelijästä jolla TSH oli satakymmenen. Kysyi että pitääko ottaa tyroksiinia kun olo on hyvä. Tuoreempi kyselijä kolmannella raskausviikolla ja TSH 89.

"Viitearvot" kertovat tilastoa ympärillä olevasta porukasta, eivät yksilön terveydentilasta. Varsinkaan rajoilla oltaessa. Raja on se kohta jonka ulkopuolelle vain 2½ prosenttia "terveistä" jää ja siinä sairauden todennäköisyys on suuri.

Oireet viittaavat vajaatoimintaan.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: La 10.02.2018 08:41 
Poissa
Salamarauhanen
Salamarauhanen

Liittynyt: To 07.04.2005 17:47
Viestit: 1989
Paikkakunta: Kuopio
Kannattaisi mitata TSH ja T4V uusiksi näillä menetelmillä http://oyslab.fi/ohjekirja/10310.html ja http://oyslab.fi/ohjekirja/6160.html , näillä sais poissuljettua häiriötekijöiden vaikutuksia ja tarkimmat tulokset.

_________________
- faster than the speed of light since 2005 -


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: La 10.02.2018 10:16 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 17:18
Viestit: 2106
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Arvot viittaavat selvästi vajaatoimintaan. TSH on jo vuosia ollut liian korkea. Subkliinisessä vajaatoiminnassa T4V ja T3V ovat ihan normaalit eikä niitä tarvitse pohtia. Sen sijaan tulisi nyt jo kiireesti mitata vasta-aineet TPOab.

Arvaukseni on, että sinulla on autoimmuunitulehduksen aiheuttama vajaatoiminta ja tarvitset Thyroxinin. Muita arvoja ei minusta edes tarvitse mitata uudestaan, ne ovat ihan selvät, mutta TPOab selvittäisi tilannetta.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Su 11.02.2018 16:03 
Kiitos kommentoinneista!

Vieras:
Totta, hyvät pointit.
Lioness:
En olisikaan tiennyt tuollaisista tarkentavista testeistä, joten hyvä, että toit asian esille. En tiedä, miten standardinen menettely se on, että otetaan nuo kyseiset tarkentavat, jos aiemmat tulokset ovat sellaiset kuin minulla. Mutta nyt ainakin osaan ehdottaa niitä, jollei lääkäri itse ehdota.
Nuudeli:
Aivan, mitä ilmeisimmin vähintäänkin tuo TPOab-arvo täytyy nyt sitten vielä kohdallani mitata.
---
Näistä yhteenvetona päättelen, että minulta kannattaisi asian selvittämiseksi ottaa vielä ainakin seuraavat kokeet: S-TSH-AbR, S-T4-Vdi ja TPOab. Lisäksi varmastikin T3-V olisi hyvä, koska sitä ei vielä otettu. Kannattaisiko myös kolesteroliarvo ottaa? Olen kuullut, että se on usein koholla vajaatoiminnassa. Entä muita ns. oheisarvoja?

Btw. vanhoja papereita tutkittuani huomasin, että olen merkinnyt yksien vuoden 2013 arvojen oheen myös TPOab:sta jotakin, mutta en saa selvää omasta merkinnästäni. :D Olen ilmeisesti kirjannut jtn ylös, kun minulle on puhelimessa kerrottu arvoja. Ounastelen merkintäni perusteella, että TPOab on saattanut olla lievästi koholla. Saatan myös olla väärässä, joten tästä ei nyt ole varmuutta. Ei se ainakaan ilmeisesti viitteiden yli ole mennyt.

Jos ja kun minulta lähitulevaisuudessa mitataan myös tuo TPOab, entä jos se onkin matala a.k.a. hyvä? Mitä se sitten tarkoittaa, ja voisiko siitä huolimatta olla piilevä vajaatoiminta päällä?

Vielä yksi kysymys vajaatoiminta-arvoista:

Pystyisikö joku selittämään mahdollisimman maalaisjärkisen simppelisti, minkä takia elimistö voi kokea vajaatoiminnan oireita jo piilevässä vajaatoiminnassa? Kyselen ihan mielenkiinnosta. Kun tuntuu, että monesti eri tietopaketeissa ei kerrota tarpeeksi selkeästi, miksi elimistö toimii niin kuin toimii, vaan esitetään lähinnä muut faktat. Auttaisi ymmärtämään kilpirauhasen toiminnan kokonaiskuvaa, kun tietäisi syy- ja seuraussuhteista enemmän.
Eli siis, mikä jo pekässä TSH:n koholla olemisessa - siis siinä, että TSH piiskaa kilpirauhasta extrasti - voi aiheuttaa elimistön oirehtimista? Silloin, kun vapaata tyroksiinia on lukemien mukaan vielä riittämiin. Silloinhan oireet eivät voi vielä johtua tyroksiinin puutteesta elimistössä (jotkin muuntumishäiriöt tietysti poissulkien - niistäkään en tiedä vielä paljoa)? Eli voiko pelkkä lisääntynyt TSH tosiaan aiheuttaa samoja oireita elimistölle kuin vapaan tyroksiinin vähentyneisyys, ja miksi? VAI ovatko nuo arvot jotenkin massiivisesti jälkijunassa - eli siis voiko vapaa tyroksiini käytännössä olla vähissä, vaikka se ei näy arvoissa vielä ollenkaan?

Sori, kun varmaan tuossa toistan itseäni, mutta yritin varmistaa, että tästä tajuaa, mitä haen takaa... Haluaisin ymmärtää tarkemmin tuota prosessia.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Su 11.02.2018 21:22 
Poissa
Salamarauhanen
Salamarauhanen

Liittynyt: To 07.04.2005 17:47
Viestit: 1989
Paikkakunta: Kuopio
Se kolesteroli kannattaa tsekata ja kilpparin vasta-aineista TyglAb:kin - on näitä nähty, että vain se on koholla. Vajista voi joka tapauksessa olla, vaikka vasta-aineita ei löytyiskään. Täyden varmuuden autoimmuunityreoidiitista saa ohutneulanäytteellä, ultraus muutenkaan ei varmaan haittais.

Siitä miksi monet oireilee jo subkliinisillä arvoilla en osaa muuta sanoa kuin sen, että silloin voidaan olla ulkona siitä yksilöllisestä "hyvän olon ikkunasta" (joka voi olla aika pienikin), vaikka vielä viitteissä ollaankin. Tietääkseni korkeahko TSH itsessään ei aiheuta vajisoireita, vaikka niin monilla "kilpirauhasjuttuja selkokielellä" -sivuilla annetaan ymmärtääkin.

_________________
- faster than the speed of light since 2005 -


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Ti 13.02.2018 11:18 
Aivan, okei. Ehkä täytyy sit lääkärin kanssa keskustella ultran/ohutneulanäytteenkin mahdollisuudesta. Vai otetaanko nuo kuitenkin harvemmin, silleen, että yleensä mennään verkoetulosten ja oireiden perusteella? No, katsotaan, miten tää homma etenee.

Oon nyt tehnyt itselleni listan siitä, mitkä arvot olis varmaankin hyvä vielä ottaa, ja ehdottanen näitä lääkärille, jollei itse ehdota:

S-TSH-AbR
S-T4-Vdi
TPOab
TyglAb
T3-V
fP-Kol
S-Ferrit

(Varastorautaa ei siis vielä mitattu; ainoastaan hemoglobiini, joka oli hyvä. Ajattelin, että raudanpuutekin olisi hyvä vielä kunnolla poissulkea.)

Tuohon listaan saa ehdottaa vielä muuta, jos jollekin tulee mieleen joku olennainen arvo, joka on jäänyt puuttumaan. :]
Huomenna (ke) onkin sitten tuo soittoaika lääkärille. Voin raportoida, miten asia etenee.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Ti 13.02.2018 13:17 
Poissa
Salamarauhanen
Salamarauhanen

Liittynyt: To 07.04.2005 17:47
Viestit: 1989
Paikkakunta: Kuopio
Pohdituttaa kirjoitti:
Vai otetaanko nuo kuitenkin harvemmin, silleen, että yleensä mennään verkoetulosten ja oireiden perusteella?
Ultraus on aika tavallinen toimenpide. Siihen päädytään varsinkin, jos palpoidessa huomataan suurentumaa, kyhmyjä tms. Ohutneulanäytteitä otetaan ainakin epäilyttävistä kyhmyistä.

_________________
- faster than the speed of light since 2005 -


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Ke 14.02.2018 11:51 
Lioness: Okei, selvä homma.

Päivitys tilanteesteen:

Äsken oli se soittoaika. Lääkärillä oli selkeästi kiire, ei siinä ehtinyt oikein kunnolla keskustella. Lääkäri siis sanoi, että multa pitää vielä joka tapauksessa ottaa kokeet, kun seurataan sitä haiman amylaasientsyymin arvoa, vaikkei pienellä kohonneisuudella oikein mistään kerro.
Suolisto-ongelmieni ja verikoetulosten suhteen kuulemma myös sisätautilääkäri vielä arvioi tilanteen ja antaa lähetteen sinne labraan ja/tai muuhun vielä.
Ehdin onneksi puhua kilpirauhasasiasta jossain välissä, kun puhuin vähän päällekin... Lääkäri huomioi lähinnä sen, että T4-V on vielä hyvä - niin kuin olettaa saattoikin - mutta sanoi mainitsevansa myös näistä mun kilpirauhasepäilyistä sisätautilääkärille, kun ehdotin vasta-ainekokeita (en ehtinyt tarkemmin).

Toisin sanoen jään odottelemaan sisätautilääkärin yhteydenottoa lähitulevaisuudessa, jolloin selviää myös, mitkä arvot katsotaan seuraavissa labrakokeissa. Jollei niissä oteta tarkentavia kilpirauhasarvoja (eikä selviä mitään ratkaisevaa oireiston suhteen), aion otattaa ne muuta kautta.

Kaiken kaikkiaan ei voi kun todeta, että terveyskeskuksissa taitaa olla jatkuvasti jäätävä kiire päällä, mikä on ikävää sekä asiakkaiden että lääkäreiden itsensä kannalta. En ehtinyt vielä kysellä puoliakaan siitä, mitä olisin halunnut, koska ei vain ollut tarpeeksi aikaa. Pidempi keskustelu olisi jotenkin selkiyttänyt mieltä. Vähän surettaa, ettei ihmisten terveysongelmia pystytä tämänhetkisillä resursseilla analysoimaan yhtään pidemmän ajan kanssa, koska kokonaisvaltaisempi näkökulma jää väkisinkin ainakin alussa taka-alalle, vaikka lääkärit olisivat todella päteviä.

Meni hieman avautumiseksi, mutta anyway näillä mennään. Seuraava labrakoe toivon mukaan selventää asioita. :up


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: Ke 14.02.2018 18:51 
Tottakai terveyskeskuksissa on kiire kun potilaiden on siellä käytävä niin usein. Ystävätär Jyväskylässä kävi kilpparioireita valittamassa puoli vuotta noin kolmesti kuukaudessa kun eivät viitsineet tutkia ja hoitaa kunnolla. Minä kustansin yksityislääkärille Helsingissä. Kolmannella käynnillä oli kaikki kokeet selvät ja sai hyvin tehonneen yhdistelmälääkityksen.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Kysymys - tuoreet tulokset: huono TSH, hyvä T4-V
ViestiLähetetty: To 15.02.2018 10:33 
Poissa
"Turhanpäiväinen älykkyys syö ihmistä rotan lailla. Miten kaikki voi olla valmista, kun ei ole edes tehty mitään?." Written by Dave Lindholm
"Turhanpäiväinen älykkyys syö ihmistä rotan lailla. Miten kaikki voi olla valmista, kun ei ole edes tehty mitään?." Written by Dave Lindholm
Käyttäjän avatar

Liittynyt: Ma 04.04.2005 12:24
Viestit: 2777
Paikkakunta: Globaali
Vieras kirjoitti:
Tottakai terveyskeskuksissa on kiire kun potilaiden on siellä käytävä niin usein.
Suurin ongelma on turhat käynnit, tähänkin aikaa räkätautisien pitäisi potea punkassa kotonaan, eikä istua esim. päivystyksessä tuntikausia ja samalla tartuttaa muita, ei mitään järkeä tässä nykyisessä systeemissä. Noi vanhukset on toinen ryhmä, joka nipistyksestä lähdetään terkkariin vaeltelemaan, ei mikään ihme, jos todelliset jutut jää heikolle hoidolle tai hoitamatta :? . Ajanvaraus on myös ongelma, viimeksi kun yritin saada aikaa, niin eihän siinä mennyt kun reilu kuukausi saada aika :red

_________________
Pekka Puskan mielestä pitää karttaa vitamiinien syöntiä ja säästää rahat ”oikeisiin lääkkeisiin”. http://www.Iherb.com/ Code: TIR619 ja 5$ tai 10$ pois ekasta tilauksesta :).


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 12 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 1 tunti [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi

Siirry:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group