Kilpirauhasfoorumi

Keskustelupaikka kaikille kilpirauhasongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.


Jäsen, voit halutessasi tukea Kilpirauhasfoorumia tekemällä muutaman euron lahjoituksen. Lahjoitukset käytetään hosting-palvelun ja domain-nimen maksamiseen.


      
Huom! Hotmail.comin, Luukku.comin ja suomi24:n sähköpostiosoitteiden käyttö on foorumilla estetty niiden aiheuttamien ylläpidollisten ongelmien takia.

Tänään on La 25.11.2017 13:23

Kaikki ajat ovat UTC + 1 tunti [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: La 28.10.2017 16:19 
Moro,

Mitattiin työterveyskäynnillä verenpaineita ja oli melkoisen korkeat (110/178) ja kotimittauksessa pyörii aika samoissa. Koska pulssikin aika korkealla epäilen, että ainakin osa syy voisi olla tyroksiinilääkitykseni. Kohta 20 vuotta ollut tyroksiinilääkitys. Viimeksi TSH ja vapaa tyroksiini kokeet antoivat vähän ristiriitaisia tuloksia. TSH ihan raja-arvojen laidassa vajaatoiminnan puolella ja vapaa tyroksiini keskellä raja-aluetta. Onko kellään muulla kokemuksia, että verenpaineet nousee tyroksiinista?

FatFan


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Su 29.10.2017 15:26 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 17:18
Viestit: 2054
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Kyllä voi verenpaine nousta, mutta vaikea sanoa johtuuko Thyroxinista vai itse vajaatoiminnasta. Arvosi kuulostavat olevan nyt vajaalla. Voitko kertoa tarkat arvot ja viitearvot myös?

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Su 29.10.2017 21:36 
Kiitos vastauksesta. Eli S-Tyreotropiini (TSH) oli 3.78 (raja-arvot 0.4 - 4.0) ja S-Tyroksiini, vapaa 12.93 (raja-arvo 10-21). Laskin neljänneksen tyroksiini tabletin annostusta ja verenpaine on laskenut. Kuitenkin mielestäni veriarvojen perusteella näyttää että olen jo vajaatoiminnan rajoilla. Pitäiskö ottaa jotain muita kilpirauhaskokeita tätä selventämään vai mikä avuksi?

FF


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ma 30.10.2017 14:24 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 17:18
Viestit: 2054
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Olet alilääkitty ja vajaatoiminnalla. Sinun pitäisi ehdottomasti nostaa Thyroxinin annosta. Kuka sinua hoitaa?

Jopa Suomen endokrinologit, jotka eivät ole kansainvälisesti tunnettuja osaamisestaan, ymmärtävät että lääkityllä on eri suositusarvot kuin terveillä. Linkkaan Suomen endokrinologiyhdistyksen (kylläkin jo vanhahtavan, mutta sitä voi soveltaa pelkällä Thyroxinilla oleville) suositukset kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. Suositusten mukaan TSH:n tavoitearvo lääkityllä on 1-2. Olet siis jopa näiden vanhahtavien suositusten mukaan alilääkitty.

Endokrinologyhdistyksen suositus:

https://www.endo.fi/tietoa-endokrinolog ... inta-eli-/

Ruotsissa on netissä infosivu Internetmedicin, jossa asiantuntijat kirjoittavat. Sivu ei ole Käypä Hoidon tasoinen tieteellisesti, mutta on kuitenkin usein aika kattava. Ruotsin Internetmedicin kertoo, että lääkityllä TSH:n TSH:n tavoitetaso on 0,4-2,5. http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=702

Yhteenvetona, sinun pitää nostaa annosta ja katsoa, normalisoituuko verenpaine. Jos ei normalisoidu, niin silloin sinulla on sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että verenpaine, molemmat ovat yleisiä sairauksia, ja voi tietysti olla kummatkin. Joka tapauksessa olet alilääkitty, ja annosta tulisi nostaa.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ma 30.10.2017 15:52 
Niinhän nuo arvot antaa ymmärtää. Kuitenkin verenpaine ja pulssi laskee niin sanotusti normaalille tasolle kun vähän vähennän annosta (nyt pysyvästi 0,75 pilleriä). Edellä antamani arvot on mitattu 1 pillerin annoksella. En tiedä voiko pelkkiä arvoja pelkästään katsoa jos pulssi alkaa huitelemaan 100 ja verenpaineet on korkeat.

FF


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ti 31.10.2017 11:04 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 17:18
Viestit: 2054
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
No jos sinulla käy noin, että pulssi ja verenpaine normalisoituvat kun olet matalammalla annoksella, niin silloin sinun varmaan pitää pysyä matalammalla annoksella. Olet kilpirauhasarvojen perusteella alilääkitty, mutta jos pulssi ja verenpaine reagoivat tuolla tavalla, niin pysyttele matalammalla annoksella.

Ei tähän oikein muuta siis voi sanoa. Erikoinen tilanne, yleensä pulssi nousee vasta liikatoiminnalla, jota siis et ole lähelläkään, päinvastoin.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ke 01.11.2017 11:46 
Nuudeli kirjoitti:
Ruotsin Internetmedicin kertoo, että lääkityllä TSH:n TSH:n tavoitetaso on 0,4-2,5.
Ilmeisen pahasti yläraja pielessä. Völzken tutkimuksessa lääkitsemättömilläkin TSH-yläraja 2.12 ja lääkityillä pitää olla paljon alempi (*). Alaviitteessä on tieteellinen perustelu, mutta kokeneet endot ovat asian oivaltaneet jo potilastyössään. Allaoleva on British Thyroid Association'in ex-puheenjohtaja Anthony Toft'in tekstiä lääkäreiden verkkojulkaisussa "Pulse"

"The appropriate dose of levothyroxine is that which restores euthyroidism and serum TSH to the lower part of the reference range – 0.2-0.5mU/l.

In this case, free thyroxine is likely to be in the upper part of its reference range or even slightly elevated – 18-22pmol/l. Most patients will feel well in that circumstance.

But some need a higher dose of levothyroxine to suppress serum TSH and then the serum-free T4 concentration will be elevated at around 24-28pmol/l."

(*)Jos suhdeluku T4v-per-T3v nousee, heikkenee verenkiertoon erittävä D1-dejodinaasi (mm. maksassa). Valitettavasti solunsisäinen D2-dejodinaasi varsinkin aivoissa ei heikkene ja tällöin aivolisäke alentaa TSH:ta, vaikka muualla on hormonipuutos

Mainitun suhdeluvun yleisin mainittu arvo on 3...3.3 ja terveillä oikeaa arvoa ylläpitää kilpirauhasen suoraan erittämä noin 25µg T3-hormonia (Endot väittävät eritykseksi vain 6½µg.)


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ke 01.11.2017 18:21 
Kiitos tiedosta. Mikä tämä levothyroxine on? Ja kuka sitä määrää?

FF


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Verenpaine koholla tyroksiinistako?
ViestiLähetetty: Ma 06.11.2017 16:50 
Poissa
Salamarauhanen
Salamarauhanen

Liittynyt: To 07.04.2005 17:47
Viestit: 1985
Paikkakunta: Kuopio
Levothyroxine eli levotyroksiini eli synteettinen tyroksiini on meillä merkiltään Thyroxinia eli on sitä tavallisinta kilpparilääkettä.

_________________
- faster than the speed of light since 2005 -


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 1 tunti [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi

Siirry:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group