Kilpirauhasfoorumi

Keskustelupaikka kaikille kilpirauhasongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.


Jäsen, voit halutessasi tukea Kilpirauhasfoorumia tekemällä muutaman euron lahjoituksen. Lahjoitukset käytetään hosting-palvelun ja domain-nimen maksamiseen.


      
Huom! Hotmail.comin, Luukku.comin ja suomi24:n sähköpostiosoitteiden käyttö on foorumilla estetty niiden aiheuttamien ylläpidollisten ongelmien takia.

Tänään on Su 24.06.2018 23:15

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Voivatko oireet johtua kilpirauhasesta?
ViestiLähetetty: Ti 05.06.2018 17:20 
Hei!

Minulla on vastikää otettu ensimmäistä kertaa kilpirauhasarvoja vähän tarkemmin. Oireet viittaavat vahvasti vajaatoimintaan eli olo on jo pitkään ollut todella väsynyt, uupunut ennemminkin, kuin kulkisi jossain sumussa. Paino vaan nousee, turvottaa ja paleltaa monesti..jne
Mitatut arvot olivat viitearvojen sisällä ja tietenkään kukaan ei tunnu olevan tässä tapauksessa huolestunut. Mittaustulokset ovat seuraavat:

TSH 1.25 (0.4-4)
T4-V 15 (9-19)
T3-V 3,3 (2,6-5)
TPOAb <25 (<25)

Voiko näillä arvoilla silti olla häikkää kilpirauhasen kanssa? Sen verran paljon olen nyt itse tutkinut, että tuo T4-V:n ja T3-V:n suhde ei välttämättä ole hyvä, eli T3-V pitäisi olla korkeampi. Vai mitä olette mieltä? Vai pitääkö tässä unohtaa mahdollinen kilpirauhasongelma? Eikö muuten TSH:ta voi laskea esim. mm. kova stressi?


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Voivatko oireet johtua kilpirauhasesta?
ViestiLähetetty: Ke 06.06.2018 11:35 
Hei, Helllu!

Kannanpa korteni kekoon viimeaikaisen kokemukseni pohjalta.

Tuo TSH ainakin vaikuttaisi oikein hyvältä. Noista T4-V ja T3-V -arvoistasi en sen sijaan osaa kauhean hyvin sanoa. Eivät varmastikaan parhaat mahdolliset, mutteivät ihan todella huonotkaan? Joku muu osannee sanoa paremmin - voi olla, että niissä on jotain häikkää ja aiheuttavat oireita.
Itselläni todettiin keväällä piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta mulla oli ainoastaan TSH viiterajojen ulkopuolella (6.0) ja muut hyvät, siksi en uskalla kommentoida noihin tarkemmin.

Sen sijaan kysyisin, onko sun ferritiini- eli varastorauta-arvo mitattu? Jollei, niin se kannattaa otattaa. Mulle vinkattiin asiasta tällä palstalla aiemmin. Vajaatoimintadiagnoosin tehnyt lääkäri ei olisi määrännyt mulle ferritiinimittausta, ellen olisi osannut pyytää sitä erikseen.
Selvisikin, että ferritiinini oli vain 13 (ideaali arvo naisella 100:n paikkeilla), mikä selittää epäilemättä suurimman osan oireistani. Olen nyt (tyroksiinin syömisen lisäksi) rautakuurilla, ja kolmen kuukauden päästä on kontrolli. Huom. Mun hemoglobiini ja punasoluindeksit olivat kunnossa, eli niissä ei raudanpuute mun kohdalla vielä tuossakaan vaiheessa näkynyt. Tällainen on siis täysin mahdollista ja ilmeisesti jopa yleistä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ja matalan ferritiinin aiheuttamat oireistot ovat hyvin samanlaiset. Lisäksi olen lukenut, että lievä kilpirauhasen vajaatoiminta voi itse asiassa aiheutua raudanpuutteesta. Toisaalta myös kuulemma vajaatoiminta voi altistaa raudanpuutteelle. Anyway, kyseiset arvot siis saattavat linkittyä toisiinsa tavalla tai toisella, minkä vuoksi ferritiini on hyvä mittauttaa kilpirauhasarvojen ohessa.

Mikäli sun ferritiini on tarkistettu ja kunnossa, niin eipä sitten toki mitään sen suhteen. Ehkä joku muu hyötyy tästä kommentista. :]
Tsemppiä joka tapauksessa terveytesi kartoitteluun! Toivottavasti asia alkaa selvitä.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Voivatko oireet johtua kilpirauhasesta?
ViestiLähetetty: Ke 06.06.2018 12:01 
Poissa
Superrauhanen
Superrauhanen

Liittynyt: Ma 25.10.2010 18:18
Viestit: 2209
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Muut arvot ovat hyvät mutta T3V on matala. Onko sinulla muita sairauksia? Oletko laihduttanut paljon viime aikoina, tai kuntoillut enemmän kuin ennen? Ne saattavat laskea T3V:n arvoa.

Sinuna mittaisin myös rauta-arvot MCV, MCH, ferritiini, seerumin rauta ja transferriinin saturaatio. Raudanpuute saattaa aiheuttaa kuvailemiasi oireita.

_________________
Dg 10/2010 autoimmuuni hypotyreoosi TSH 8.2, T4V 17.4 ja TPOab 540. 01/13 T3V 6.0 (3.5-6.5) annoksella Thyroxin 167,5 µg+Lio 50µg. 01/2017 Armour Thyroid 4 grain. 05/2017: T3V 4,7 annosnosto > 4 grain+Lio 10 mcg. Geenitesti: vika jokaisessa geenissä: DIO2: rs225014: CT. rs12885300: CT. rs225015: GT. MCT10: CT.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko: Re: Voivatko oireet johtua kilpirauhasesta?
ViestiLähetetty: Ke 06.06.2018 21:47 
Pitääkin tuo ferritiini varmaan testauttaa. Ei ole siis mitattu mulla sitä. Kiitos vinkistä.

Kiitos vinkeistä sinullekin Nuudeli.


Ylös
  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia vestejäsi

Siirry:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group